Opiskelija on ainutlaatuisessa elämäntilanteessa

Opiskelu on tärkeä elämänvaihe monelle ihmiselle. Se sijoittuu useimmiten aikuisuuden ensi askelille, ja moni nuori muuttaakin ensimmäistä kertaa omilleen juuri silloin, kun on lähdössä opiskelemaan. Opiskelijan elämässä moni asia on ainutlaatuista. Ensinnäkin opiskelijan tehtävänä on valita itselleen kiinnostava ala ja koulutus, jonka kautta hän lähtee rakentamaan itselleen ammatillista uraa. Toisaalta on tärkeää myös verkostoitua sosiaalisesti uudessa elinympäristössä ja kenties uudessa kaupungissakin. Samalla moni opiskelija on tilanteessa, jossa taloudellinen tilanne on epävarma ja samalla omaa taloutta pitäisi ensimmäistä kertaa hallinnoida täysin itsenäisesti. Onkin tärkeää, että opiskelijalla on taustallaan tarpeeksi vahvat tukijoukot, joiden kanssa elämäntilannetta voi purkaa, kun uusia asioita tuntuu olevan elämässä liikaa. Moni käy lisäksi töissä opintojen ohella, mikä saattaa lisätä stressiä. Osa opiskelijoista ei saakaan tarpeeksi lepoa, vaan kärsii ylirasituksesta opintojensa aikana.

Itsestä huolehtiminen on tärkeää

Moni työssäkäyvä ja vanhempi ihminen muistaa opiskelusta lähinnä hauskanpidon, vapaan elämänrytmin ja nuoruuden elämänilon. Opiskelijahaalarit ovat toki tärkeä osa monen nuoren opiskelijan elämää, mutta ei se opiskelijan elämä pelkkää ruusuilla tanssimista ole. Esimerkiksi korkeakouluopiskelija saattaa kokea alkuun painetta osallistua jokaiseen mahdolliseen opiskelijatapahtumaan, jotta onnistuisi luomaan ystävyyssuhteita eikä jäisi joukon ulkopuolelle. Monille haalaribileet jäävät kuitenkin vain ohimeneväksi vaiheeksi opintojen alkupuolelle, joten ne eivät pysyvästi kuormita opiskelijan jaksamista. Opintojen alussakin kannattaa kuitenkin muistaa myös itsestä huolehtimisen tärkeys. Joskus kannattaa pitää lepopäivä paitsi opinnoista myös opiskelijariennoista. Etenkin jos opiskelija käy vielä erikseen töissä, on lepohetkien ottaminen erityisen tärkeää sekä fyysisen että henkisen terveyden kannalta. Vaikka yhteiskunta ja läheiset saattavat asettaa paineita valmistua nopeasti, ei itsensä polttaminen loppuun ole järkevää.

Levon lisäksi opiskelijan kannattaa muistaa myös muusta terveydestään huolehtiminen. Stressaava ja kiireinen elämä ei saa olla syy itsensä laiminlyömiseen. Terveellinen ruoka ja liikunta ovat tärkeä osa opiskelijan elämää. Monelle yksin asuminen on uusi tilanne ja usein vanhat harrastuksetkin jäävät opintojen alussa. Taloudellinen tilanne ei ehkä anna myöten kalliille liikuntaharrastuksille, mutta esimerkiksi kävely- ja juoksulenkit ovat ilmaisia harrastuksia. Lisäksi monella oppilaitoksella on oma, edullinen kuntosali opiskelijoita varten. Oppilaitosten liikuntasaleissa saattaa olla tarjolla myös ryhmäliikuntaa ja ainakin isoimpien kaupunkien yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on tarjolla monenlaisia harrastusseuroja sählystä jalkapalloon. Usein nämä ovat opiskelijoille joko täysin ilmaisia tai sitten harrastusmaksu on todella pieni ja sopii siksi hyvin opiskelijan kukkarolle. Liikuntaharrastuksia on siis tarjolla opiskelijallekin.

Opiskelijan talous on tiukilla

Opiskelijan talous on usein tiukilla. Opintorahalla ja -lainalla sekä mahdollisesti asumistuella elävä opiskelija joutuu laskemaan jokaisen euronsa tarkasti. Silti rahat riittävät vain välttämättömään. Moni rahoittaakin opintojaan myös työllä, mikä toisaalta lisää elämän kuormittavuutta ja viivästyttää opintoja. Yksi parhaista tavoista pärjätä taloudellisesti opintojen aikana on budjetin laatiminen. Joka kuukausi itselleen kannattaa laatia budjetti, jonka mukaan rahansa käyttää. Jos mahdollista, kannattaa yrittää saada säästöön ainakin muutama kymppi kuukaudessa. Tämä antaa liikkumavaraa talouteen. Isoimpia menoeriä ovat vuokra ja ruoka. Asunnoksi kannattaakin usein valita jokin opiskelija-asuntosäätiön asunnoista, sillä niissä vuokrat ovat edullisempia kuin yksityisissä vuokra-asunnoissa. Usein niiden hintaan sisältyy myös vesimaksu ja internet-yhteys.

Pienellä rahallakin voi elää terveellisesti, jos viitsii nähdä hiukan vaivaa. Opiskelijan kannattaa hyödyntää etenkin opiskelijaruokailua, sillä se on edullista ja terveellistä. Moni oppilaitos tarjoaa mahdollisuuden myös edulliseen aamiaiseen arkipäivinä. Kaikki mahdollisuudet edulliseen ateriaan kannattaakin hyödyntää. Kotona ruokailussa on helppo säästää, jos asunnosta löytyy pakastin. Suunnittele ruokasi aina viikoksi kerrallaan ja kokkaa kerralla suuri määrä ruokaa pakastimeen. Osta vihanneksia sesongin mukaan, etenkin juurekset ovat halpoja. Leivo itse sämpylää välipalaksi ja valitse aamiaisella lautasellesi puuro. Edullisia ruokia opiskelijalle ovat esimerkiksi keitot ja laatikkoruuat mutta myös erilaiset pastat. Myös opiskelijan kannattaa hyödyntää metsän antimia ja käydä kesällä poimimassa mustikat ja puolukat talteen. Syksyllä pakastin puolestaan täyttyy sienistä. Opiskelijabudjetilla eläminen ei ole aina helppoa, mutta myös opiskelija pystyy venyttämään senttiä ja elämään hyvää elämää.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: