Opiskelu ulkomailla

Ulkomaille opiskelemaan voi lähteä juuri silloin, kun se omaan elämäntilanteeseen parhaiten sopii. Ulkomailla voi opiskella erilaisten ohjelmien kautta tai täysin itsenäisesti. Ulkomailla tapahtuvan opiskelun kustannukset ja pituus vaihtelevat kohdemaasta ja opiskeltavasta alasta riippuen. Opiskelu voi olla vaihto-opiskelua, kansainvälistä työharjoittelua, kielikursseja, harrastuskursseja tai täydennyskoulutusta. Opiskella voi myös ulkomaiden kesälukioissa tai suorittaa koko tutkinnon ulkomailla. Ulkomailla voi opiskella myös vapaaehtoistyön, työleirien, au pair -palkkatyön, nuorten ryhmätapaamisten ja kulttuurimatkojen avulla. Ulkomaille opiskelemaan voi lähteä muun muassa Kilroy.fi, Ef.fi ja Studentum -palveluiden kautta.

Opiskelun rahoittaminen ei ole vaikeaa

Opiskelu ulkomailla ilmaiseksi ei ole vaikeaa, sillä monissa oppilaitoksissa opiskelijalta ei peritä ollenkaan lukukausimaksuja. Lukukausimaksuja ei ole Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Skotlannissa eikä Saksassa. Ranskassa ei ole pääsykokeita ja oppilaitosten lukukausimaksut ovat hyvin maltillisia. Saksassa ei ole yhteishakua ja hakuaika kannattaa varmistaa oppilaitosten verkkosivuilta. Lisäksi esimerkiksi Virossa on valtion rahoittamia eli maksuttomia opiskelupaikkoja ja Argentiinan julkisissa yliopistoissa ei yleensä ole lukukausimaksuja. Yksityisten yliopistojen maksuissa on aina pientä vaihtelua.

Opiskelija voi saada myös oppilaitosten oman stipendin, jollaisia jaetaan aina edellisen vuoden opintomenestyksen johdosta. Stipendejä jaetaan tavallisesti 2. vuodesta lähtien, mutta käytännöt vaihtelevat, joten stipendin voi saada myös jo 1. vuoden opiskelija. Osa-aikatyö on yksi hyvä keino rahoittaa opiskelun tuomat kustannukset, ja osa-aikatyötä saattaa löytyä yliopiston listoilta, kuten Greenwichin tai henkilöstönvuokrausyritysten eli esimerkiksi tunnetun Adeccon välityksellä. Opiskelija voi tehdä Euroopassa töitä ilman tarvittavia lupia, mutta Euroopan ulkopuolelle vaaditaan aina tarvittavat työluvat.

Tutustu tarvittaviin oppaisiin ja kokemuksiin verkossa

Missään ei voi opiskella täysin ilmaiseksi, sillä mahdolliset kirjat, tietokone ja muut opiskeluun liittyvät tarvikkeet maksavat samalla lailla kuin Suomessakin. Asumisen lisäksi kuluja tuovat myös ruokailu kotona ja opiskelupaikassa sekä terveydenhuolto. Opiskelijan kannattaa laatia matkabudjetti ja päiväkohtainen budjetti välttämättömiä menoja varten. Sosiaaliturvan ja vakuutuksen pitää myös olla kunnossa, ja muistathan hankkia myös tietoa kohdemaasta kätevästi netin välityksellä. Opiskelijaa palvelevat verkossa myös käytännölliset ulkomaille lähtijän oppaat, joihin kannattaa huolella tutustua.

Opiskelijan on hyvä tietää, että Euroopan Unionin sisältä tulevilta kansalaisilta ei saa periä korkeampia lukukausimaksuja kuin oman maan kansalaisilta, ja valtio tukee aina ulkomaille suuntavan opiskelijan opiskelua opintotuen avulla. Oppilaitosten sisäänpääsyvaatimukset vaihtelevat oppilaitosten välillä, ja yleisimmin huomioon otetaan opiskelijan opintomenestys, mahdolliset suositukset ja henkilökohtainen haastattelu ennen opiskelun aloittamista. Opiskella voi mitä haluaa, eli alempien ja ylempien korkeakoulututkintojen lisäksi voi opiskella esimerkiksi valokuvausta, elokuva-alaa, taidetta sekä vaate- ja tekstiilisuunnittelua.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: